V oddaji Faktor na TV3 Slovenija je potekal pogovor na temo “KORUPCIJA PO BORISU KOPRIVNIKARJU”, ki jo je v celoti razgalil raziskovalni novinar Bojan Požar v članku na njegovi spletni strani: http://pozareport.si/post/422997/ce-pa-to-ni-korupcija-poglejte-kako-si-je-koprivnikar-bivsi-minister-cerarjeve-vlade-zrihtal-sluzbo-pri-mermalu-v-btc

Minister Koprivnikar je 1. junija 2018, dva dneva pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami (v nedeljo, 3. junija), torej pred tisto nedeljo, ko je njegova stranka SMC tudi izgubila volitve takrat še minister za javno upravo, zasebni ljubljanski družbi BTC, d. d., podelil državne frekvence za mobilno telefonijo 5G. In to “osebno”, brez dražbe, zastonj. Zdaj se je zaposlil ravno v podjetju BTC d.d.

Afero sta v oddaji Faktor komentirala stalna komentatorja mag. Bernard Brščič in Sebastjan Jeretič. Priporočamo vam ogled oddaje saj razprav na take teme v mainstream medijih ne boste imeli možnosti gledati.

Na vprašanje voditelja Aljuša Pertinača “Zakaj po tvojem Bernard mi tako zaostajamo na področju pokritosti države z optičnim in brezžičnmem omrežjem? Zakaj po tvojem nismo bolj v ospredju?” je gospod Bernard Brščič podal hudomušen ampak žal realen odgovor:

Očitno imamo neko analogno mentaliteto. Nismo taki kot so balti, ki so digitalni, ki so mlada družba. Tam se je zgodil leta 90 res strukturni prelom, da so oblastne strukture prevzeli mlajši ljudje.

In seveda, če imaš neko gerontokracijo, če imaš župana Ljubljane, ki se hvali, da ne zna uporabljati računalnika, da ne potrebuje računalnika je to forma mentis države, potem imaš celo klientele v informacijski tehnologiji, ki je pravzaprav ugrabila državo, se pravi so tudi neki partikularni interesi, kjer vlečejo te firme hude ekonomske rente in pa ni tistega agilnega spiritus agensa na takem ministrskem položaju, ki bi trasiral pravzaprav v katero smer naj se država digitalizira.

Če je minister za javno upravo digitalno pismen, če pozna najnovejše tehnologije, če jih tudi uporablja je lahko potem tisti, ki ta voz vleče naprej.

Če pa imaš take, kot je gospod Janković, ki najbrž še sodobnega pralnega stroja ne zna vključit smo pa tam kjer smo.