1. Kako vaša stranka, glede na to da je v madžarskem parlamentu najbolj desna stranka vidi Orbana oz. politiko Fidesza? Ali ste z njimi v dobrih odnosih?

V zadnjih nekaj letih je Orbán na Madžarskem ustvaril tako imenovani “hibridni režim”. To pomeni, da državni organi sicer še vedno (navidezno) delujejo, najvišje položaje zasedajo člani ali celo poslanci Fidesza, ki niso nič drugega kot izvršitelji osebnih odločitev Orbana. V tem sistemu ne moremo več govoriti o klasični vladni in opozicijski strani oz. o levici ali desnici. Fidesz je režim (oblast) in Jobbik, kot edina stalnica na opozicijski strani.

Seveda režim Fidesz-a želi na kakršen koli način želi uničiti Odpor. Vsakodnevno naši ljudje tj. simpatizerji naše stranke izgubljajo službe in kljub temu, da naša stranka ne prejema državnih sredstev, smo druga največja politična sila na Madžarskem.

2. Kako sodelujete s socialisti?

Madžarska socialistična stranka je danes kot neka psevdo-organizacija, ki jo vodi Fidesz prek svojih agentov. To nismo mi, kot pravijo, temveč nekdanji kandidat za premierja iz vrst socialistov, ki je odstopil sredi njihove kampanje. S Fideszom ne sodelujemo niti neposredno, niti preko njihovih satelitskih organizacij.

3. Kako odgovarjate na obtožbe stranke Fidesz, da ste tudi vi Sorosevi plačanci?

Viktor Orbán je v 80ih letih prejemal štipendijo Sorosove fundacije. Lahko bi bil študiral v tujini v Združenem kraljestvu z Sorosevim denarjem in to je kar stalnica tudi za številne druge voditelje v Fidesz-u. So politična kreacija Georgea Sorosa. Z veseljem vam povem, da nihče od nas nima oz. ni prejel nikakšne podpore od Sorosove fundacije. Upamo, da je to lahko dobra garancija za prihodnost, da ne bomo delali nesmiselnih potez v politiki.

4. Ali podpirate Orbanovo migrantsko politiko – razlika med vami in njimi?

Glavna razlika je, da mi želimo rešiti migrantsko vprašanje, medtem ko želi Orbán to vprašanje samo izkoristiti sebi v prid. V interesu Orbana ni, da najde kakršno koli rešitev, kajti če bi rešili migrantski problem, bi izgubil svojo eno in edino temo ki jo ima za diskusijo. Potem bi se moral soočiti z zelo neprijetnima vprašanjema kot recimo zakaj je 600.000 Madžarov zapustilo našo državo v zadnjih letih ali pa recimo o vprašanju pokojninskega sistema, ki se bo v naslednjih desetih letih podrl.

To vprašanje želimo rešiti, zato smo prišli do zamisli o mejni ograji, ki je bila vsaj realizirana. Mislimo pa, da je globalne probleme potrebno obravnavati na globalni ravni, saj nas 170-kilometrska ograja v geografskem središču Evrope težko brani. Zato bi se bilo potrebno okrepiti na evropski ravni in zaustaviti migracijo v svojih koreninah – v Afriki in na Bližnjem vzhodu. To je nekaj, čemur Orbán strogo nasprotuje, na primer z vetom celovitih sporazumov z vladami afriških držav.

5. Kako komentirate sodelovanje oz. nesodelovanje madžarske države pri izgradnji drugega tira?

Kjer koli se pojavi madžarska vladna sfera, tam so korupcijski škandali, to je samo “običajno poslovanje”.

6. Ali je za vas stranka, ki je članica EPP-ja desna?

EPP (Evropska ljudska stranka) je zelo širok klub in v svojih vrstah ima veliko različnih političnih sil, od liberalnih strank iz Skandinavije pa do Orbanovega Fidesza, ki odkrito uporablja taktiko kampanje, kot je ogrožanje ljudi z maščevanjem ali nakup glasov od revnih ljudi. Ne mislim, da je članstvo v EPP (Evropska ljudska stranka) pogoj, da bi lahko neka stranka bila desničarska.

7. Kako komentirate držo SDSovih evropskih poslancev, da podpirajo Orbana, po drugi strani pa podpirajo Manfreda Webra ?

Mi imamo nekaj strank ter politikov, ki tako kot Orban oz. njegov Fidesz imajo samo eno temo ter samo nekaj prijateljev in zaveznikov, medtem ko obstajajo tudi stranke, kot SDS ki morda imajo bolj pragmatičen pristop do politike in niso zainteresirani za popolno izolacijo. Popolna podpora Orbanu je enosmerna vozovnica, ki je lahko alternativa za velike sile kot ZDA,medtem ko majhnim državam ne koristijo. Morda so politiki v SDSu to že ugotovili.

Ali vam ni malo nenavadno da stranka kritizira cez dejanja poljske vladne stranke PiS, medtem ko sodeluje z Orbanom? Kako Orban sodeluje s poljsko stranko PiS?

Politika je lahko včasih zelo zapletena. Sodelovanje pro-evroatlantske poljske in izredno pro-ruske madžarske vlade je stvar, ki jo še nismo razumeli v svoji celostni naravi.

8. V kateri evropski grupaciji ste oz. kateri ste najbližje?

Še vedno nismo člani nobene evropske parlamentarne skupine, vendar smo za obdobje po volitvah v EP leta 2019 že prejeli kar nekaj povabil. Mislim, da bi bilo še prezgodaj govoriti o tem, kateri skupini se lahko pridružimo, da ne omenjamo večjih sprememb, ki se pričakujejo po volitvah. V današnji ECR (evropski konzervativci in reformisti) imamo prijatelje, vendar imamo tudi stike z drugimi gibanji iz drugih skupin.

9. Katero slovensko stranko vidite kot partnerja?

Konkretnega partnerja še nismo našli, lahko pa vidimo vse slovenske politične sile, ki delijo naše poglede in vrednote kot partnerje. Te vrednote so podpora svobode, pravičnosti, varnosti in naša krščanska tradicija.

10. Kakšno je vaše stališče glede Erdoganovega obiska na Madžarskem in odprtje spomenika Dervišu? Kako gledajo madžarski nacionalisti na 150 letno okupacijo madžarske s strani turške države?

Madžari in turški narodi imamo dolgoletno in posebno povezavo, ki izhaja iz naše skupne preteklosti. Naše korenine vodijo v osrednjo Azijo, kjer nas tamkajšni narodi še vedno štejejo za svoje brate, ki pa so odšli na daleč na Zahod pred 1000 leti. To je zveza, ki je neodvisna od vsakdanje politike. Seveda obstajajo kulturne razlike med nami, saj je večina teh narodov muslimanske veroizpovedi, medtem ko smo mi kristjani in obstajajo nekatera zgodovinska obdobja, ki jih mi vidimo v drugi luči. Kar se tiče vprašanja kako nacionalisti gledajo na tursko agresijo, je prav da vprasate nas oz. mene, ki se imam(o) za nacionaliste.

Sam kot madžarski domoljub lahko rečem, da boji oz. bitke niso nikoli dobri, vendar sem vesel, da je konflikt s Turki za nami. Na hribu Buda (op. desni breg Donave) stoji spomenik že 500 let in nihče ni imel potrebe po uničenju tega spomenika. Zdaj je prenovljen in služi kot zadnja relikvija zelo burnega obdobja v naši zgodovini in nikogar spomenik ne moti.