Predsednik Donald Trump je v svojem letnem nagovoru ob odprtju Generalne skupščine Združenih narodov orisal osrednjo politično filozofijo svoje uprave: nacionalna suverenost je temelj svobode.

Trump je v nasprotoval “tistim, katerih žeja po nadzoru jih zavaja, da mislijo, da jim je usojeno vladati nad drugimi” z “tistimi ljudmi in državami, ki želijo samo vladati sebi.” Združene države je opisal kot “narod, ki nagrajuje svobodo, neodvisnost in predvsem samoupravo, “dodaja, da so bile ZDA tudi” daleč najmočnejša država na svetu “, Amerika ni hotela prevladovati nad drugimi, temveč” odločno brani obstoječe tradicije in običaje nas, ki smo. “Tudi vsak drugi narod je dejal, da se mora braniti.

Prosti svet mora sprejeti svoje nacionalne temelje. Ne sme jih poskušati izbrisati ali zamenjati. Če pogledamo naokoli in vsepovsod ta velik, veličasten planet, je resnica videti jasna: če želite svobodo, bodite ponosni na svojo državo. Če želite demokracijo, se držite svoje suverenosti. In če želite mir, ljubite svoj narod.

Predsednik Trump je še dejal: „Modri ​​voditelji vedno dajo na prvo mesto dobro svojega naroda in svoje države. Prihodnost ne pripada globalistom. Prihodnost je domoljubov.”
 
Glavni primer tega, kar Trump imenuje “globalizem”, se je pojavil v ZDA dan prej, ko se je guverner Kalifornije Gavin Newsom pojavil na vrhu o podnebnih spremembah. Namesto da bi izražal ponos, da je ameriško vodstvo kot ena izmed edinih držav zmanjšalo emisije in hkrati povečalo svoje gospodarstvo v zadnjih dveh desetletjih, je Newsom uničil lastno državo in izjavil, da je “popolnoma ponižen” zaradi politike, ki jo je sprejela ZDA.

Trump ni rekel, da ima nacionalizem vedno prav – in obsodil je oblike nacionalizma, ki sovraštvo sprejemajo kot njihovo vero. V ponedeljek je na primer napadel Iran zaradi sprejemanja in širjenja kulta antisemitizma.

Vendar je trdil, da svoboda temelji na skupnih kulturnih temeljih in tradicijah – ki jih lahko sprejmejo novi člani neke družbe, vendar brez katerih ta družba ne more propasti.

Predsednik Trump je zaključil: “Patrioti vidijo narod in njegovo usodo na načine, ki jih nihče drug ne zmore. Svoboda je le ohranjena, suverenost je zagotovljena, demokracija se samo vzdržuje, veličina se uresničuje samo z voljo in predanostjo domoljubov. … Ljubezen do naših narodov naredi svet boljši za vse narode.”