Prva sramota – “evakuacija” vojakov

Uporablja se besedo evakuacija, kar je za vojsko velika sramota, saj izpadejo kot popolne mevže. Eno je umik, da se vojake umakne na varno, drugo pa je izraz evakuacija. Evakuacija je reševanje nemočnih in ubogih, ponavadi pred naravnimi nesrečami kot so poplave in požari, ne pa evakuacija vojske. So izurjeni specialci na misiji mar nemočni in ubogi državljani, ki bežijo na varno ? Če je temu tako, potem bolje, da ne hodijo nikamor.

Druga sramota – način umika vojakov

Druga velika sramota je saga z t.i. evakuacija oz. umiku slovenskih vojakov. Običajni državljani Slovenije, ki naj bi jih ščitili pripadniki Slovenske vojske smo lahko upravičeno zaskrbljeni, saj že nekaj dni poteka saga o umiku. Občutek imamo, da vodstvo Slovenske vojske – vrhovni poveljnik predsednik Borut Pahor, Ministrstvo za obrambo z ministrom Karlom Erjavcem načelu in Generalštab Slovenske vojske z generalmajorko Alenko Ermenc na čelu niso sposobni organizirati niti potovanja 6 vojakov nazaj v Slovenijo. Ja, prav ste slišali zatakne se pri premiku 6 vojakov, ne 600 ali 6000 ampak šestih!!

Naj dajo razpis, pa se bomo javili državljani in šli z avti po njih.

Šalo na stran, ampak pri taki degradaciji Slovenske vojske se postavljata vprašanj, ali smo Slovenci sploh še samostojna in neodvisna Republika in pa še pomembnejše ali je taka Slovenska vojska kot jo imamo zdaj sploh še sposobna zagotavljati suverenost in varnost državljanov.

Tretja sramota – bizarna tiskovna konferenca

Vrh sramotenja pa je, da vrhovni poveljnik vojske predsednik Republike Slovenija Borut Pahor, skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in generalmajorko Alenko Ermenc ob šestih zjutraj te vojake na neki bizarni tiskovni konferenci sprašuje po občutku kot nespretni novinar neke lokalne televizije ter najbolj bistveno, da njegov dekret (o umiku) ne velja nič, da nima nobenega dejanskega vpliva saj o umiku teh vojakov odloča tuja država (Nemčija).

Če potegnemo črto stanje Slovenske vojske v letu 2020 tako, da ni sposobna prepeljati 6 slovenskih vojakov nazaj v domovino. Zanimivo, da logistika ni bila problem, ko se je bilo treba z vladnim falconom voziti po svetu in hoditi na razne športne dogodke.